top of page

Inclusie en diversiteit op de werkvloer bij Transform Now

Inclusie en diversiteit - een onderwerp dat de afgelopen jaren voor een groot maatschappelijk debat heeft gezorgd. Een debat waardoor we zijn gaan stilstaan bij ons ‘’westerse’’ manier van denken en waarbij onze normen en waarden die eeuwen geleden al als de norm werden bestempeld, beetje bij beetje zijn veranderd. Inclusie en diversiteit is tegenwoordig een onderwerp van alledag - op het nieuws, social media maar ook op de werkvloer. Zo ook bij ons. Vorig jaar werd ons een duidelijke spiegel voor gehouden toen we gewezen werden op ons beleid wat betreft inclusie en diversiteit. Hieronder lees je ons verhaal en wat wij ervan geleerd hebben.


In het voorjaar van 2021 kregen wij van een van onze opdrachtgevers het bericht dat ze niet meer met ons wilde samenwerken ondanks hun hoge waardering voor de collega waar ze een jaar mee samen hadden gewerkt. De reden? Wij zouden onvoldoende een weerspiegeling van de samenleving zijn. Dit kwam keihard binnen. Met verschillende teambuilding uitjes, vrijdagmiddagborrels en het streven naar een juiste dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s, dachten wij goed op weg te zijn naar een open en toegankelijke werksfeer.


Na de feedback van onze voormalige opdrachtgever hebben wij grote veranderingen doorgemaakt om te zorgen dat onze organisatie zich zou ontwikkelen op het gebied van inclusie en diversiteit. Ons doel? Een werkvloer creëren waar iedereen zich welkom voelt. Daarom staan wij open voor mensen met verschillende achtergronden, geloofsovertuigingen, huidskleuren, met een beperking of niet en ongeacht met welke letter van de LGBTQ+ iemand zich verbonden voelt.


Vorig jaar hebben wij een onderzoek laten doen naar hoe inclusief en divers onze organisatie op het moment nou eigenlijk was. En inderdaad, ruimte voor verandering! Maar wat is ons doel en wat is de definitie van inclusie en diversiteit. Wat houdt dit eigenlijk in? Hoe zorg je dat jouw organisatie inclusiever en diverser wordt? En hoe neem je je collega’s mee in deze ontwikkeling? Het was en is nog steeds een interessant en leerzaam proces. Na onderzoek kwam actie! Zo mogen onze werknemers onder andere zelf kiezen aan welke feestdagen ze hun vaste vakantiedagen willen besteden. Vier je liever Ramadanfeest in plaats van kerst? Of vier je graag het lichtjesfeest Divali? Dat is geen probleem! 


Wat dit heeft opgeleverd? Op dit moment hebben we al een veel diversere groep collega’s met verschillende achtergronden, verschillende liefdes en verschillende geloofsovertuigingen. Uit een intern onderzoek binnen onze organisatie blijkt dat onze werknemers zich thuis en welkom voelen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we in gesprek met elkaar blijven over onze verschillen, maar ook over hetgeen wat ons verbindt. Een mooi voorbeeld is dat dit jaar twee Islamitische collega's, iedereen meer verteld hebben over de betekenis van de Ramadan en het vasten en de hierbij horende overtuigingen. Hierdoor is er meer begrip en bezinning ontstaan voor de traditie en degenen die hieraan meedoen. 


Wat doet jouw organisatie om een inclusievere en diversere werkvloer te creëren? Lijkt het je leuk om hierover te sparren? Stuur me dan een mailtje naar stefanie@transformnow.nl.

Blog inclusie en diversiteit: About
bottom of page